събота, януари 19

Още размисли за завръщането на Симона Пейчева


Още една страхотна гимнастичка, Кристина Шикерова, се опита да се завърне в големия спорт след раждане. Феновете сигурно помнят Кристина от световното през 1991-ва година в Атина, където тя стана 2-ра на въже. През същата година Кристина спечели злато на бухалки на състезанието за Европейската Купа в Брюксел. Тя подели този медал с легендарните Оксана Скалдина и Александра Тимошенко.  Като луда фенка аз си спомням и едно вестникарско заглавие от 1992-ра година, което гласеше: "Имаме си нова прима, а на старата не й се играе." Новата прима стана не друга, а Мария Петрова. Кристина се оттегли.


Видях я на тренировки на "Герена" към края на 90-те, може би дори през 2000-та. Следваше я пъргаво и на пръсти малко детенце. Самата Кристина изглеждаше все така крехка, нежна, направо чуплива. Доколкото си спомням,  тя игра в един ансамбъл, подготвян от Нешка Робева, който федерацията тогава така и не одобри, заради обичайните пристрастия, скандали и други нелепици. Точно заради това се тревожа за Симона и смелото й решение да се завърне. Не се съмнявам нито във физическата кондиция на най-добрата българска гимнастичка за 21-ви век, нито в психическата й издръжливост. Най-малко се съмнявам и в любовта й към този спорт, заради който тя преживя толкова много: и контузии, и безмислен, безумен допинг скандал.  Но Илиана Раева вече няколко пъти в миналото провъзгласи Силвия Митева за "най-добрата след оттеглянето на Мария Петрова"...сякаш двете Олимпиади на Симона и световните й титли не са съществували.

Ще дадат ли дамите по високи постове шанс на Симона Пейчева да даде урок по сила и дух на младите, и не толкова млади, родни грации?

Не знам. Опитвам се да не давам на надеждата прекалено големи криле. А иначе: дръж се, Симона, заслужаваш!

За утеха, ето малко снимки на Кристина Шикерова и едно нейно силно изпълнение. Въпреки че Кристина не се завърна с медали, тя продължи да има страхотна кариера като танцьорка, и в шоуто на Нешка, и при Слави. Всяко зло за добро!







imagebam.com

imagebam.com