понеделник, март 26

В годината на контузиите трябва да сложим край на голямото форумно бълбукане

Не знам дали съм разказвала в блога, но и от двата големи фенски форума за гимнастика ме изгониха с ненужен негативизъм. От единия, защото съм казала, че Мария Матева е протежирана, с което активно пречи на по-талантливи състезателки да се наложат, а от другия, защото съм казала, че Нешка Робева не е виновна за здравословните проблеми на Красимира Филипова.  Кое от двете твърдения не е истина? Никое, разбира се.

Единия от форумите от време на време го чета, защото там все още пишат и/или четат няколко треньорки и родители, които уважавам. Назря мигът, в който ще престана да чета и там, но преди да го направя, искам да споделя всичко, което мисля за някои от изказванията във форума и за хората, които ги пишат.

Първо, по въпроса за Катрин Тасева. Да, аз тази година не харесвам композициите на Катрин Тасева. Нито една от тях. Да, вижда се, че в момента Катрин не в най-висока спортна форма, което всъщност е напълно нормално за този етап от сезона. Катрин обаче спечели бронз на лента на турнира от Гран При, в Тие, което е чудесно. Освен това, на мен може и да не ми допадат съчетанията през този сезон, но съвсем реално, Катрин играе гимнастика, която продължава да е достойна за топ 10 на света.

Критики към Катрин и нейните треньори могат, с пълно право, да се отнасят до сложността и хореографията на композициите, музиката, артистичната интерпретация  (в това число триката и грима), стратегията за това на кои състезания да ходи, цялостния имидж на Катрин като националка и всичко, свързано с гимнастиката като спорт и изкуство. Тези критики могат да се отправят и към всяка от другите националки.

Но да се пише, че нямала "физически данни", че не разполагала със "структура и мускулатура" за гимнастика е абсолютно нелепо. Тук не говорим за някой и друг килограм и за "шоколада само го миришем". Става дума за това, че според някои, Катрин просто, по рождение, "не става за голямата гимнастика".

Искам да бъда ясна: човекът, който написа това, е едновременно невеж и злонамерен. Този човек е вреден за всички деца, които четат във форума; нещо повече, той е вреден и за собствените си деца.

Всички виждаме, че Катрин е и гъвкава, и отскоклива, и пластична, и много изразителна. Виждат го треньори, съдии и публика. Какво точно трябва, освен тия качества, и много, ама много труд, за да успее като състезателка? А всъщност, Катрин е носителка на сребро от европейско първенство, така че на практика тя вече е успяла гимнастичка, на фона на стотиците други, които не успяват да стъпят на почетната стълбичка.

Не е ли крайно време да гледаме истинските умения и успехи? Защо изобщо модераторите на форума не изтриха този  обиден коментар? Хем сме говорили стотици пъти, че няма да наричаме децата  "късокраки", "без врат" и какви ли не още безумия, хем не успяваме да се стърпим да не пръснем около себе си гадост и омраза.  Гледах на това с хумор, в тази публикация за кюфтето, хипопотама, щъркела и желираните гащи:


Сега вече не. Сега мисля, че е време, хората, които се държат по този начин, да бъдат отлъчени и игнорирани от тези, които искат да възпитават здрави и силни деца, били те гимнастички или не. Едно е да искаш да си в добра форма, да отслабнеш ако трябва дори. Съвсем друго е да ти обяснят, че просто не ставаш, защото костите и мускулите ти са "грешните". И то когато вече си победил 90% от гимнастичките по света. Никой не заслужава да му кажат това, а най-малко от всички го заслужава европейската вицешампионка Катрин Тасева.

Но знаете ли кое е по-лошото от това да се обижда една гимнастичка заради структурата на нейното тяло? Има само едно по-лошо нещо и то е да не съчувстваш на тези, които са контузени. 

Преди 25 години, най-силната състезателка на Беларус, изключителната Лариса Лукяненко, си счупи глезена непосредствено преди световното първенство в Аликанте. Тогава форуми нямаше и бяха чудни, славни времена. Чудни, защото никой не можа да каже: "Ами така е, нейните треньорки са виновни" и славни, защото никой завистник не каза "Тя си е виновна, щото еди-кой си елемент е прекалено труден за нея".

Между другото, Лариса е състезателката, за която Вера Маринова се произнесе в ефир, че "Господ давал, давал и забравил да спре". Да, състезателка с изключителни качества счупи глезен в надвечерието на състезание, на което отиваше като фаворит.

В 21-ви век обаче, във форумите не спира да бълбука една пълна и непрощаваща, непростима мърсотия. И то по адрес на кого? На контузените!

Напомням, че когато звездата Боянка Ангелова се контузи, наскачаха мнозина да говорят как нейната треньорка я е "осакатила".  Същата Боянка, която 15 милиона зрители по цял свят гледаха, най-гледаната художествена гимнастичка за всички времена, известна под надслов "някой трябва да каже на това момиче, че това е невъзможено":




А тази година, най-новото, което прочетох е, че треньорката на Азербайджан, българката Мариана Василева, една от най-успелите български специалистки по цял свят и за всички времена, е виновна за контузиите в техния отбор. Тя се оказа виновна включително и за това, че собствената й дъщеря, Сияна, играе в ансамбъла на Азербайджан, по думите на всезнаещите, с "няколко наколенки." Става дума за изклочителната Мариана, хореограф, който пресъздаде Чарли Чаплин и Майкъл Джаксън на гимнастическия килим, автор на това неповторимо съчетание:



Просто не пропускаме случай, когато някой страда, да се постараем да добавим към неговото или нейното страдание.

Истината е, че тази година, в Беларус пак са контузени и двете най-силни състезателки, шампионката Арина Аверина от Русия има контузия, Саломе от Грузия вече поне две години се бори с контузии, а от България примата Невяна Владинова също има контузия. Това може би също се случва, защото и техните треньори са некадърни или невнимателни? Или? Дали това просто не е годината на контузиите и на голямото бълбукане, в което по българските форуми ще излезе събирана с години мърсотия, като от запушена тоалетна?

Всъщност в Беларус имаха през годините много сезони с подобни проблеми. Дори излезе статия, озаглавена "Беларуската болница", в която се говореше как в един сезон няколко от най-силните им гимнастички пострадаха. На никой фен не му мина през ума да говори как школата на Беларус "осакатява" деца или как някои треньори едва ли не "съсипват" здравето на спортистите, с които работят. Знаете ли защо никой не го написа за Беларус? ЗАЩОТО НЕ Е ВЯРНО.

Подобни изказвазния не са верни за нито един професионалист в големия спорт, от Австралия и Египет до Индия и Япония. Всеки национален отбор иска най-доброто и полага грижи и старание да ги избегне. Всеки национален отбор минава през своите битки с травмите. Във всички спортове. Няма да говоря изобщо за това, че милиони има хора, които получават травми, без да тренират активно никакъв спорт.

Кой да се замисля, когато отношението на българските фенове е единствено по рода си в желанието да се търсят конспирации и да се сочат с пръст набедени. Това са същата неумолима агресия, безкрайна простащина и пълен отказ от логическо мислене, които карат хората да казват, "Ами то, леля Генка се разболя, това е, щото синът й не я слуша". Или, "То еди-коя си как няма да е болна, като Нешка Робева толкова й трови живота". Имам такава далечна роднина. Според нея съседът от втория етаж развил диабет, понеже сина му бил на 40 и не бил семеен. Добре, де, казах, ама той твоят съсед от много години има има диабет. Или казваш, просто е знаел, че синът му няма да се ожени, и го е развил предварително... Щеше да е смешно, ако такива простаци не всяваха вина сред иначе физически здравите хора, ако не им пречеха да бъдат щастливи.

Ей тези отвратителни хора, пълни с увереност и невежество. Те знаят повече от всеки лекар. Диабетът се случва, не защото има генетични фактори, а защото синът ти е ерген. Глезен се кълчи, не защото си стъпил накриво или си се подхлъзнал по софийските тротоари, а защото еди-кой си ти е крив.

Да, тровим си живота. Даже се чудя как не ме е заболяло коляното като чета тези абсолютно абсурдни и обидни изказвания.  Но не ме е заболяло, защото от чуждата простотия, пък даже и от собствената, не боли коляно. Най-много да ме заболи глава,  и то малко. Въпреки това няма да ги чета повече.

А ако Мариана Василева е изпратила на килима собственото си дете на състезание от световна величина, тя може, ако иска, да му сложи 80 наколенки. Свалям шапка на Мариана за отборите и състезателките, които изведе до най-големите върхове в световния спорт. Сигурна съм, че тя нито е искала, нито e допринесла, дори и несъзнателно, за контузиите на гимнастичките в отбора. Отборите имат и лекари, и терапевти, и балетни специалисти, и треньори по ОФП. Това не са случайни хора, всички те знаят какво правят.

За разлика от форумните конспиратори, те отиват в залата всеки ден и всеки ден работят с пълното съзнание, че контузии се случват и че са се случвали на много шампиони преди тях; че след контузиите, като след всеки удар на съдбата, просто продължаваме напред.

Никой (нито треньорите, нито тези от нас, които се отнасят към другите човешки същества с капка уважение) не трябва да чете форумните зловонни глупости. Да ги оставам да колкочат сами.