вторник, юни 23

Имаме страхотна гимнастичка, кога ще я види светът?


Нито един голям световен отбор не разчита на едни и същи гимнастички в продължение на години, ако те не показват достатъчно силни резултати. Русия даде шанс на Мария Титова, но когато тя не игра силно на няколко турнира, на нейно място излезе Александра Солдатова. Украинките дадоха шанс на Виктория Мазур, но я изпратиха в ансамбъла, след така и не успяваше да влиза в първите 8 редовно. Дадоха път на много млада, и непозната на съдиите гимнастичка, Елеонора Романова. За Азербайджан на мястото на по-утвърдената Шафизада, излезе дебютантката Байрямова. В Беларус очакваха от Арина Шаропа високи оценки, защото играеше страхотно като девойка. Но тя не оправда очакванията в категория "жени" и Халкина я измести много бързо.

В България имаме страхотна гимнастичка, Катрин Тасева. Тя е готова да бъде втората в българския отбор след Невяна Владинова. Показва и гъвкавост, и интересни елементи  с уредите,  и като цяло, стабилна,  изразителна и уверена игра. За съжаление през този сезон най-голямото й състезание беше турнира за световната купа в Букурещ през април. Не я видяхме на много други международни събития. А трябваше системно да я показваме на съдийките.


Надявам се Федерацията и треньорския щаб да преосмислят стратегията си и да няма в националния отбор на България състезателки, които са "абонирани" за своята позиция. Не трябва да има и състезателки, които показват напредък, но не получават шанс да се покажат пред публика и съдии извън страната. Така никой не прогресира, а най-много губи българският спорт.

Още по-важно е, че гимнастичките, които са бъдещето на спорта ни, губят мотивация и се отказват много млади, защото виждат, че в отбора не се получава реална конкуренция. Парадоксално е, че в много случаи и Катрин, и други момичета са получавали по-високи оценки в чужбина, отколкото на вътрешни контролни или други състезания. Това говори за нежелание да се даде заслуженото на тези, които показват виидим напредък.

Междувременно, всички участия на Катрин в големи състезания през този сезон донесоха много добри оценки и много аплодисменти. Вижте сами колко е красива, артистична и готова за големи успехи. Наистина се вижда, че може да изпълнява много красиви и трудни елементи. А да стане утвърдена националка е само въпрос на време и състезания.








Катрин има всички качества за голямата гимнастика: и гъвкавост, и добри пируети, красиви падьоми и отскокливост. Разбира се, по-ясно от всичко се вижда, че тя работи сериозно и напредва, а също и че играе с удоволствие и ентусиазъм. Ако един труден елемент не се получи блестящо веднага, на следващия старт тя показва, че е работила по него.























































Като дебютантка на големи състезания, Катрин демонстрира и много добра психическа подготовка и устойчивост. Тя не направи грешки "от нерви", нито грешки, които да развалят цялостното впечатление от иначе силните съчетания. А много често се случва една гимнастичка на голямо състезание да изиграе повечето трудни елементи в композицията, но заради една нелепа грешка да са наложи да догонва музиката, и да загуби като цяло чара и настроението на композцията.







Засега най-много ми харесват обръча и топката на Катрин, но тя наистина показа напредък и на четирите уреда. Надявам се през новия сезон да видим и нови, още по-хубави композиции. В сегашните 4 композиции вече се вижда страхотния потенциал!

Желая на Катрин много големи нови стартове. Нека не чакаме години преди да й дадем път, както стана със Силвия Митева и дори с Невяна Владинова. България има нужда от свежи сили на следващите си големи стартове.

Благодаря на Димо Димов за страхотните снимки, с които наистина мога да покажа каква разкошна гимнастичка имаме и колко е важно да й дадем повече възможности за изява и повече отговорност да ни представя пред света!