неделя, септември 6

Ще има ли изненади на световното по гимнастика?

Световното първенство по художествена гимнастика е най-важното състезание за годината, защото то е и квалификация за Олимпиадата в Рио. България излиза със страхотен ансамбъл,  и с четири съчетания на една много оригинална, интересна и смела гимнастичка: Невяна Владинова.

Ще ни представя също чаровната Сара Стайкова, която ще играе само две съчетания: с бухалки и обръч. Сара е една от най-талантливите и обещаващи гимнастички в България, която просто трябва да покаже увереност в себе си и да издържи психически.

Четири съчетания ще играе вече утвърдената Мария Матева, която вече е представяла България на много големи състезания.

Надявам се, че ансамбълът ще донесе медали, а  Невяна, Сара и Мария ще се борят с всички сили за места в първите 10. Не мисля, че българският отбор може да поднесе големи изненади, но може да завърши красиво и достойно един много успешен сезон, особено от гледна точка на позициите, които Невяна извоюва на последните големи състезания преди световното.

Какви изненади могат да се случат?

Руския отбор има три еднакво силни състезателки

Кудрявцева е контузена,  въпреки че изглеждаше лека и блестяща на официалната тренировка:



Това дава шанс на любимата ми рускиня, Маргарита Мамун. Следя я още от 2011-та, когато за първи път я гледах на живо. Маргарита има най-красивите скокове в световния елит в момента, просто излита във въздуха. Има и много интересни съчетания, които не винаги изпълнява напълно чисто, но пък е много артистична.



Третата рускиня, Солдатова, е истинска красавица с толкова много талант, че от нея може да се очаква всичко. Както разкошни изпълнения, така и груби грешки. Може би грешките се обясняват с липса на опит, а може би просто е толкова красива, че се разсейва от собствената си красота. Аз поне се разсейвам като я гледам и не успявам да се се съсредоточа върху грешките. Поне си го признавам, за разлика от съдийките. :-) Във всеки случай тази гимнастичка е доказателство, че може да имаш перфектно тяло, красиво лице, страхотна гъвкавост и какво ли още не, и пак да не станеш световна шампионка. Не бойте се, има шанс и за полубожествените!



Станюта и Ризатдинова ще се борят за бронза, но Саломе също заслужава своя шанс

Най-добрата рускиня и украинка са в борба за третите места. Ризатдинова показа много стабилна игра този сезон и заслужава мястото си в тройката. Ако тя и Мелитина сгрешат обаче, аз гласувам с две ръце за Саломе от Грузия, която играе съчетанията си на един дъх, със страхотна динамика, и публиката също ги гледа на един дъх:




Желая сили и смелост на българския отбор и благодаря на Димо Димов и Алекс Христов за снимките!