понеделник, февруари 29

Дойде ли часът на Александра Солдатова?

Понякога гледам Солдатова и си мисля, че с нейните физически качества, трябва не само да е винаги първа, но просто да е на светлинни години пред другите. Не съм сигурна обаче дали това ще се получи. Солдатова ми напомня малко на Олга Капранова, която също имаше страхотни качества, но така и не успя да овладее, например, техниката на уреда с лента. Години наред правеше

Тази година Солдатова има по-хубави съчетания. Показва много нови неща и е наистина много красива, но това не би трябвало да е достатъчно, особено ако световната шампионка Кудрявцева се възстанови и се завърне в силна форма.

Би ми било мъчно, ако Ганна Ризатдинова от Украина или друга гимнастичка от елита изпревари Солдатова обаче. Не за друго, а защото точно Солдатова има потенциала да покаже едни "извънземни" трудности и да изглежда много красиво на килима. Съчетанията на Ризатдинова блестят само с пируетите. Маргарита Мамун не е в най-добра форма и не пое много нови рискове през този сезон. Мелитина Станюта от Беларус също избра да разчита на елементи и стил, които сме виждали много пъти преди.

Разбира се, сега сме още в началото на сезона и е нормално няколко състезателки изпреварват Солдатова на големи състезания. Нейните треньорки трябва да се замислят как да я покажат напълно разгърната, много по-изразителна и наистина в целия си блясък. А най-хубавият "страничен ефект" от това ще бъде, че и другите състезателки в отбора на Русия, дори утвърдените Мамун и Кудрявцева, ще имат много силен и наистина блестящ конкурент в лицето на Саша. Може би нейния час е дошъл, точно защото тя е основен двигател в създаването на силна вътрешна конкуренция в самия руски отбор. Все пак нито една звезда не изгрява сама: не и без да отразява и надхвърля блясъка на другите.