вторник, януари 24

На добър час на Снежана Дечева

Още една от гимнастичките, които бяха избрани за състава на ансамбъла, Снежана Дечева, се отказа. Снежана беше резерва в националния ансамбъл на Олимпиадата в Рио. Ако трябва да разглеждаме подбора на гимнастички в ансамбъла по отношение на опит и участие в отбора, бих очаквала точно Снежана да остане една от титулярките в отбора.  Тя отдавна направи своята заявка за място в националния състав.


Затова много съжалявам, че тя не остана част от ансамбъла. За разлика от Любомира Казанова, която също прекрати спортната си кариера, Снежана все още беше в позиция на резерва на Олимпиадата,  въпреки че тя има всички качества да попадне в основния състав.

Новият ансамбъл се състои от наистина много обещаващи гимнастички, всяка от която би могла да се изяви и като индивидуална състезателка. Щеше да бъде добре за отбора, ако има и по-опитни състезателки. 

Засега единствената състезателка с повече опит на големи състезания е капитанът на отбора, изключително артистичната Симона Дянкова. 

Причината за отказването на Снежана не изглежда свързана с контузия или друг здравословен проблем, както, за съжаление, се случва често в гимнастиката.  Здравословен проблем беше и основното обяснение, свързано с отказването на Любомира Казанова, която замести Цветелина Стоянова и спечели бронзови медали с отбора на европейското първенство, както и на Олимпиадата..

Разбира се, всяка гимнастичка прави своя избор на базата на много фактори, и здравословни, и професионални, и лични. И все пак ми е трудно да приема, че толкова красива и талантлива състезателка като Снежана, която беше изчакала своя ред да влезе в отбора, ще се оттегели.

Сега е моментът да се замислим за няколко важни фактора, свързани с подготовката на отбора:

1. Колко резерви трябва да имаме в новия отбор, в случай на контузии или други непредвидени обстоятелства? Достатъчна ли е една резерва?

2. В някои държави има Ансамбъл 1 и Ансамбъл 2. Имаме ли средства за втори състав и има ли къде да се изяви той?

3. Какви са перспективите пред силни гимнастички, които стават резерви, но не влизат в титулярния състав? Освен като бъдещи треньорки или съдийки, как биха могли те да се полезни на спорта и на националния отбор, ако все още имат желание да работят в сферата на гимнастиката?

4. Едно от най-трудните неща в гимнастиката е да се мотивират талантливи деца да останат в спорта, въпреки че най-вероятно ще имат кратка кариера. Какво могат да направят треньори, клубове и федерацията, за да окуражават по-младите гимнастички да се развиват и да не се отказват в ранна възраст?

За да се върнем на темата за отказването на Снежана, съвсем не искам да кажа, че тя не реализира своя потенциал, а просто, че можеше да се състезава по-дълго за своя радост и за радост на феновете. Участието й на Олимпиада като резерва е огромно постижение, за което много гимнастички мечтаят. Нека мечтите да продължат за Снежана, какъвто и път да избере тя след състезателната кариера в ансамбъл.