неделя, февруари 26

Ерика Зафирова спечели в Каламата с красиви пируети, но заслужаваше други съчетания

На международния турнир "Каламата  Къп" в Гърция, националката Ерика Зафирова спечели два златни и три сребърни медала.

Ерика показа страхотна пируетна техника, особено в съчетанието с лента. Турнирът в Каламата не винаги е сред най-силните в света по отношение на учстнички, но е отлична възможност да се покажат новите съчетания на гимнастичките рано през сезона. 

За съжаление, съчетанията на Ерика не оправдаха очакванията, въпреки че самата Ерика им всички качества да е на нивото на национални състезателки като Боряна Калейн и Катрин Тасева. Единствено съчетанието с обръч е достатъчно динамично и с хореография, която да позволи да се видят силните страни на Ерика. Музиката за бухалки е крайно неподходяща за гимнастичка с претенции за елита сред жените и елементите не пасват с музиката изобщо. Топката има потенциал, но няма достатъчно оригиналност и отново няма взаимодействие с музиката. Най-мъчно ми е за съчетанието с лента, защото лентата е може би най-силния уред на Ерика. То е поставено по такъв начин, че да не може да се види силната техника на уреда на Ерика и нейната артистичност и танцувалност. Виждат се два или три хубави пируета и това е всичко.


Като цяло ми се струва, че причината съчетанията да изглеждат на килима запомнящо се изобщо не е в самата Ерика, а в хореографията. Ерика стои на килима като много качествена, мащабна и интересна състезателка. Тя просто е "затворена" в рамките на тези, откровено казано, посредствени съчетания. Не казвам, че всички съчетания трябва да се поставят от гениален хореограф, какъвто е госпожа Нешка Робева. 

Не казвам, че треньорите на Ерика не трябва да участват в поставянето. Но ме е яд, защото в България, освен Нешка, има и много други, по-млади, талантливи треньори и не ги използваме. Защо Камелия Дунавска или Лили Игнатова не поставят по едно съчетание на Ерика? Може би пък Симона Пейчева иска да се пробва да помогне на отбора?  Или друга бивша националка и треньорка с доказан талант: защо не Стела Салапатийска? Не казвам, че те ще изработват съчетанието всеки ден в залата с Ерика, а просто, че ще го поставят. Съществува ли възможност за гост-хореограф? Ето, говори се, че съчетанията на гъркинята Варвара Филиу са поставени от екипа на грузинката Саломе Пажава.

Нека да направя едно "революционно" предложение: защо например не помолим някой от екипа на Мариана Василева в Азербайджан (не дори самата Мариана) да постави едно съчетание на Ерика? Мисля, че на Ерика ще отиват бързи, интересни съчетания. Няма съмнение, че тя ги заслужава напълно.

Засега линкове към съчетанията няма да пускам. Те не представят българския стил, не представят самата Ерика и ще е трудно на толкова талантлива гимнастичка, дори при перфектно изпълнение, да се открои и да "пробие" с тях.