петък, май 1

Защо Ефросина Ангелова излезе от залата?

Както вече видяхме, двете гимнастички, които ни представят на европейското в Минск, Мария Матева и Невяна Владинова, играха силно на топка и допуснаха груби грешки на обръч. Вместо обаче да обсъждаме какво е довело до грешките, много фенове се заеха да критикуват защо националната треньорка Ефросина Ангелова, излезе от залата след първата грешка на Матева и не догледа до края нейното съчетания с обръч.

Ще ви кажа защо. Отговорът не е в това, че Ефросина Ангелова е груба, невъзпитана или че не е привързана към Мария Матева. Точно обратното. Ефросина Ангелова вложи всичките си усилия да изведе Мария Матева до едно сериозно гимнастическо ниво, в което тя да може да се бори за място сред първите 10 в света. Истината, че Ефросина Ангелова не работи с никой в националния отбор толкова, колкото с Мария. На практика, Ефросина Ангелова се превърна в неин личен треньор! Невяна Владинова, Катрин Тасева, Сара Стайкова, както и другите гиманстички в разширения и основния състав на националния ни отбор, имат лични треньорки, които им поставят съчетания и го отработват. Ефросина Ангелова, като национален треньор,би трябвало да работи с всички тях еднакво усилено, но истината е, че, по поръчение на федерацията, или по свой собствен избор (или и двете), Ефросина Ангелова работи основно с Мария, а за останалите се грижат личните им треньорки. Реално постиженията на Мария са плод на труда на Ефросина, докато, например, успехите на Невяна Владинова, се дължат и на личната й треньорка, световната шампионка от Аликанте'93, Бранимира Маркова.

Ефросина излезе от залата,защото не искаше да гледа провала на гимнастичката, на която е посветила най-много внимание и усилия.

Не осъждам поведението на треньорката. Ако грешките на възпитаничката й са донесли толкова много емоции, че да трябва да излезе, това е съвсем оправдано. Виждали сме много треньори с големи успехи да правят същото.

Моят въпрос обаче е друг: защо Ефросина се ядосва от неудачите на Мария, а не преживява по същия начин грешките на Невяна, Катрин или Сара, контузиите на Криси Ташева, или отстраняването от отбора не перспективната Женина Трашлиева?

Отговорът е ясен: защото от много години българската федерация е решила, че иска да залага само на Мария Матева. 48-мото място на обръч на Мария на това европейско първенство доказва три неща:

1. Не може да разчиташ само на една състезателка и да пренебррегваш другите.
2. Ако една състзателка на всяко състезание прави едни и същи грешки в продължение на години,трябва или драстична промяна в подготовката й, или трябва да се даде път на други таланти (между другото, защо Катрин Тасева не играе на това европейско, при положение,че оценките й показват същото ниво като Мария и Невяна?).
3. Всяка треньорка има право да се разочарова и да излезе от залата. Но един истински национален треньор трябва да страда за грешките на всички, а не само на една.