неделя, март 31

Българската преса (пак) провъзгласи Мария Матева за "блестяща"

Най-опитната ни състезателка след Силвия Митева спечели държавния турнир „Жулиета Шишманова" и стана първа на топка и бухалки. Не лента първа е Сара Стайкова, а на обръч:,Невяна Владинова. В някои родни издания вече излязоха заглавия, които твърдят, че Матева е „обрала всички медали," „блестяща" е и, изобщо, тя се оказва новата ни прима след Митева. Струва ми се, че журналистите не са гледали съчетанията, пък и класирането, преди да напишат всичко това. Да, съгласна съм, че Матева е най-опитната ни състезателка, пък и най-харесваната от нашите съдийки и федерацията. Но нека поне да изчакаме да се класира силно на едно голямо международно състезание, преди да заговорим за блясъk.

Всъщност, поведението на българската преса доказва една стара приказка: не е важно дали кокошката е снесла яйце, а колко силно кряка. За съжаление, ако крякаш много силно колко си велика, дори и никой да не види яйце, мнозина ще повярват. А пък ако кряка някой друг от твое име, тогава 100 крякания водят до медал от Гран При! ;-)

Но да се върнем към гимнастиката и да вземем за пример обръча на Матева. Тук трябва малко предистория. В края на 90-те години, някои руски състезателки, най-вече Алина Кабаева, въведоха мода на яркооцветени трика и ориенталски ритми. Кабаева, която е татарка и по народност, и по душа, изглежда страхотно в червено и златно или оранжево и ярко зелено, и много й отива да прави характерните за кючека танцови движения. Ето че и ние искаме да се впишем в тази мода с нашата блестящо оранжево-розово-лилава Мария. Само че, както можете да видите тук, кючекът не е само да си помръдваш раменете. Трябва и очите ти да играят,и душата. А е хубаво и движенията да се вписват с музиката. Аз не виждам такава хармония между музика, танц и темперармент на състезателката в това съчетание:




Движенията не се преливат едно в друго по време на това съчетание, а има кратки паузи, когато ти се струва, че гимнастичката спира и си казва: „Я да спра малко тук и да се поразклатя, защото новият правилник изисква танцови стъпки".

Не пиша това, за да „противопоставям" състезателките, въпреки че, те все пак се състезават една срещу друга и е нормално да бъдат сравнявани. Че има в България деца, които играят по-интересна гимнастика от Матева, има. Просто за тях няма да прочетете в нито един български вестник. Защото българските журналисти не са гледали съчетанията. Просто си пишат, каквото им каже...сещате се кой... Защото вече от няколко години българската преса пише само за това колко блестяща е Матева,как тя била, едва ли не, новата ни Мария Петрова (смехотворно твърдение!), а на международни състезания тя попада обикновено извън първите 20. Освен за Силвия и за Мария Матева не се пише за други деца, въпреки постиженията им.

Сега пак обявиха същата гимнастичка за блестяща, а проблемите, които се виждаха преди, си остават налице. Поне от това, което виждам с просто фенско око, пируетите на Матева в атитюд, не са в атитюд, а в някакъв опит за такъв, и то не много блестящ опит. Скоковете дори няма да ги коментирам. Артистичността продължава да не е силната й страна. Но триката наистина блестят. Ех, ако можеше и медали да се раздават за това кой е в най-лъскави краски и кой кряка най-шумно.