неделя, февруари 18

Златен старт за българките в Москва

Българският ансамбъл изигра силно своето спиращо дъха съчетание с 5 обръча и спечели златен медал на Гран При.  Още при тренировъчните изпълнения на това съчетание, както и от клипа от контролните състезания в София, фенове от цял свят останаха поразени от оригналността,  динамиката, изразителността и като цяло от прецизната, амбициозна и завладяваща хореография. От началната поза, до последната секунда от музиката, се вижда непрекъснато движение, подчертана елегантност и устременост. Нека този зларен медал е само първият от още десетки отличия за това изключително по рода си съчетание.

Искам да изразя огромното си възхищение и благодарност към момичетата в отбора, които са ансамбъл не само на световно ниво, но и на ниво с няколко класи по-високо от това, което сме виждали от български ансамбли в последните десет години. В това съчетание всяка от тях показва най-красивото от себе си и, въпреки че те са всъщност много различни гимнастички, с различни качества и индивидуалност, наистина успявят да изглеждат като оживели, неразделни цветя, които растат и се разхубавяват заедно, напук на всички бури и несгоди. За да се изиграе такова съчетание на тази скорост, с такъв синхрон между петте момичета и сливане с музиката, се изисква невероятна физическа и психическа подготовка, всепоглъщащ професионализъм, любов към спорта и страхотно вдъхновение. Тези момичета трябва да излизат на килима с пълното съзнание, че никой досега дори не се е опитвал да покаже такава класа.






Съчетанието с въжета и топки, което им донесе сребърен медал е също много красиво и оригинално и има голям потенциал да получи по-високи оценки по-късно през сезона, когато те ще могат да го изиграят чисто.

Голям пробив в световния елит извоюва националката Боряна Калейн, която спечели злато на топка, сребро на обръч и бронз на лента. Ето съчетанието с топка, което донесе на Боряна първия медал от Гран При:



Пускам това съчетание с пълното съзнание, че се намираме в самото начало на сезона, много от най-силните съпернички на българките или допуснаха грешки, или имат контузии. Има много да се желае от всички, в това число и от Боряна. Аз бих посочила, че може да се изчисти начина, по който държи топката, особено при някои търкаляния, свитите лакти, стъпалата: все малки неща, които могат да се доизкусурят. Но Боряна е напълно заслужената победителка на този първи за сезона голям турнир. 

Най-важното е, че нейните съчетания са конкурентни на гимнастичките от първите 10 в световния елит, сред който тя вече присъства.

По отношение на композициите на националките в индивидуалното като цяло ми се иска да видя повече оригиналност и по-силни хорегорафии, като тези на ансамбъла. Въпреки това и Боряна, и Ерика Зафирова, която спечели бронз на международния турнир, съпътстващ Гран При в Москва, показаха, че работят много,развиват се и с всеки изминат ден са по-готови да представят България на големи международни форуми.