вторник, януари 16

Българска работа

Време е да се промени начина, по който изпозлваме израза "българска работа". Особено когато говорим за гимнастика, българската работа е просто майсторска, изпипана, изящна, с цяло ниво над другите.

Знаем обаче кой в България е най-големият майстор на съчетания, на изчистването на всеки елемент, на това да накараме публиката да ахне и да си създаде страхотни спомени от всяко състезание. Този майстор е госпожа Нешка Робева.

Всички станахме свидетели на това как българската федерация избира да не се възползва от таланта и енергията на Нешка Робева. Миналата година, многообещаващата Катрин Тасева щеше да играе съчетания, поставени от госпожа Робева, но това не се случи. В резултат, гимнастичка, която трябва на всяко състезание да взима медали, се оказа в борба за седми-осми места и с медал тогава, когато всички други сгрешат.

По-млади състезателки, с които госпожа Робева работи, изобщо не бяха допуснати до националния отбор, въпреки престижните си класирания.

Българската работа е изобщо изстрадана, като всяка добре свършена работа.

Тази година, на турнир в Норвегия, госпожа Робева изведе дете, което представя република Македония. Страхотно дете, което играе българска гимнастика:




Това дете можеше и заслужаваше да е в българския национален отбор. Но по-важното е, че тя играе красиво и смело и че успехите предстоят. Можем да си кажем с гордост: едно една отлично свършена българска работа.