неделя, август 11

Ще дойде ли часът на Влада (и други размисли)

Ирина Дерюгина трябва да е щастливка. Извежда една от най-талантливите гимнастички в цял свят, младата надежда Влада Николченко, която играе на висока скорост, със страхотна амплитуда, блести с изключително красиви скокове, изразителна и стилна е.

На европейското първенство тази година Влада завърши трета на бухалки и осма на обръч. А можеше да спечели още медали.

До световното тази година остава билоз месец.  Ще заблести ли Влада с пълната си светлина и ще покаже ли различните страни на своя огромен талант?

Трудно е да се каже. Гимнастички като Линой Ашрам от Израел и Екатерина Галкина от Беларус са много по-утвърдени и играят много интересни композиции тази година. Те реално нямат толкова блестящи физически качества като Влада, но тази година системно я изпреварват (въпреки че Линой лекува контузия).

Когато преди известно време писах за българката Боряна Калейн, която за мен е най-силната и интересната в българския отбор в момента, някой се обади, че тя трябвало да "изчака да дойде нейния ред". Не вярвам в това. Талантът не се реди на опашки, той просто избухва, озарява всичко около себе си и безотказно се придвижва напред.  Влада няма нужда да чака залеза на по-опитните. Тя не е просто бъдещето, а една сред най-добрите в света сега.

От друга страна, Катя Галкина е изключителен състезател, уникален в своя стил, в крехката си елегантност, в начина по който преживява всяко движение. Ако завсиеше от мен, бих я поставила на подиума и пред Влада, и пред Линой от Израел. Мисля, че битката между тях трите и българката Боряна Калейн ще бъде страшно вълнуваща. А защо да не успеят да застрашат и примите от Русия: сестрите Аверини и Саша Солдатова? Напълно го заслужват.

Тук отварям скоба за Боряна, въпреки че исках да посветя време на Влада. Смело и красиво е, че Боряна подготвя ново съчетание един месец преди световното. Но не е особено разумно. Конкуренцията на Боряна за медалите са изключителната Влада и още няколко много стабилни, много изчистени състезателки, в това число и по-младата израелка Никол Зеликман, която тази година в отсъствието на примата на Израел Линой,  показа психика на състезател от световна класа и проби сред медалистките.  Не беше сега моментът да се впуска Боряна в ново съчетание с безкрайно рисков уред, какъвто са бухалките. Дано тя ме опровергае.

Колкото до Влада, тя спечели медал от европейското точно на бухалки. Много е красива за гледане, но по отношение на техника на уреда все още отстъпва на българките и на момичетата от Русия и Беларус. Затова пък като поема по-малко риск, тя може да се възползва от грешките на другите. 

По традиция украинките няма да се явят на последното голямо състеание преди световното, защото то е в Казан, Русия. Очаквам да бъдат отпочинали, нахъсани и готови с размах да демонстрират силните страни на своята школа. В това число включвам и двете нови надежди, две  ангелски елегантни 16-годишни момичета:  Виктория Оноприенко и Кристина Погранична. Техният час също ще дойде. И то скоро.


1 коментар:

  1. Според мен за да станеш голям шампион не е нужен само талант.Трябва да се родиш в подходящото време,да те открие голям треньор и да имаш воля да се пребориш.За съжаление днешната гимнастика е един фарс.Винер поръчва музиката,защото има пари.Другите гледат отстрани и участват в цирка.

    ОтговорИзтриване