неделя, януари 1

Нови надежди в българския отбор: Ерика Зафирова

Честита Нова Година, фенове! Очаквам новата 2017-та да бъде блестяща година не само за ансамбъла, но и за гимнастичките от индивидуалното. Нека бъде честита тази година и на трите състезателки, които още не са толкова утвърдени както Невяна Владинова и Катрин Тасева. Това са Петя Борисова, Ерика Зафирова и Боряна Калейн. Въпреки че като девойки и трите достигнаха силни класирания и много напредък, тепърва им предстои да се докажат в категория "жени". За Ерика участието сред елита на света вече е факт и сега тя може само да върви напред.

Още с първото си голямо състезание в Москва миналата година Ерика показа голям потенциал и зае шесто място. През миналата година се виждаше, че тя има много качества, но че съчетанията, които изпълнява, все още не показват максимално красиво нейните силни страни. 

Ерика започва кариерата си в клуб "Велбъжд" (Кюстендил) и по-късно става състезателка на "Олимпия 74" (Бургас).  Това е клубът на бившата националка Мария Матева. Надявам се с Ерика да се избегнат грешките, които през годините станаха с подготовката на Мария: липса на оригиналност в композициите през първите й години в националния отбор до намесата на Ефросина Ангелова, стремеж да се "наложи" гимнастичката на всяка цена, въпреки контузии или формата, в която се намира, неудачен избор на стил и хореография. 

Много е важно Ерика да не стане  "абонираната" номер 2 в отбора, както години наред беше Мария, въпреки резултатите си.  Не само Катрин, но и Боряна и Петя са на много високо ниво, и конкуренцията между тях трябва да бъде постоянна. Всъщност, и четирите биха могли да се състезават с най-добрата в отбора: Невяна Владинова.

Доколкото разбирам, Ерика ще работи с нова треньорка през този сезон и се надявам с това да дойдат и много промени в стила. Лично за мен избора на музикален съпровод, дори триката, прическата и грима могат да претърпят промени, за да може съдиите и публиката да забелязват таланта на самата Ерика, а не "страничните" и някакси допълнително зрелищни фактори. 

Мисля, че Ерика и много добра техника на уредите, което се видя в съчетанието й с лента през миналия сезон, но може да се покаже още по-смело. Тя показва и много трудни пируети, които би трябвало да донесат високи оценки, ако ги изпълнява чисто. Няма причина гимнастичка от калибъра на Ерика да получава оценки под 17.500, ако играе уверено. Желая на Ерика и новия треньорски щаб много нови успехи през 2017-та.


Няма коментари:

Публикуване на коментар