сряда, декември 26

За спорта, жълтите сензации и енергията

Точно по празниците излезе новата книга на Бианка Панова. Книгата има претенциите, че описва подготовката на златните момичета "зад кадър". Тази книга би трябвало да ни разкрие неща за любимия спорт, които не сме знаели преди.  Бианка Панова е една от любимите ми гимнастички за всички времена, така че с голямо вълнение прочетох мненията на други фенове, които вече са си купили книгата.  За съжаление изглежда, че книгата по-скоро звучи като сбор случки, достойни за публикация в жълт вестник, отколкото като сериозен анализ или като интересна история.

От няколкото много подробни мнения, които прочетох, става ясно, че в книгата си Бианка не е казала нищо добро за никого, освен за своя съпруг Чавдар. Чавдар се оказва нейният треньор и негова е заслугата за успехите й. За сметка на това почти всички треньорки и съотборнички са представени в негативна светлина,  а залата на "Герена" изведнъж става място "с лоша енергия". Нито Нешка Робева, нито Людмила Димитрова, по мнението на Бианка, са достойни треньорки и човеци, а нещата, които пише за славните си съотборнички Адриана Дунавска и Лили Игнатова звучат откровено грозно. Между другото, Лили и Адриана не са писали книги засега, но не съм чула нито една от тях да каже нещо клюкарско по адрес на Бианка...или на друга гимнастичка.

Била съм и в залата на "Герена", когато тренираха Мария Петрова и Теодора Александрова. Стори ми се като място, където много се работи, но чак лоша енергия не усетих, честно. Разбирам, че има много политически игри в гимнастиката, но да спечелиш 8 златни медала, и след цели 25 години да продължаваш да гледаш назад с горчивина и гняв? Нима това не е лоша човешка енергия? Колкото и да не са приятни на Бианка, Нешка Робева и Людмила Димитрова, и двете, като треньорки се доказаха много отдавна пред цял свят. Можеше да признае, че са добри, в това, което правят, а не да се стреми да ги изрисува по-черни от дявола.

До голяма степен е тъжно, когато един безкрайно талантлив спортист не се окаже човек, способен да вижда доброто в другите. Няма да си купя книгата, защото, като истински фен, не искам да търся сензацията. Не ме вълнува коя на кого искала да открадне гаджето преди 20 години. Нито как се е обличала и фризирала косата някоя известна треньорка, пак преди 20 години.

И все пак, Бианка Панова си остава истински феномен в нашия спорт и предпочитам да си я спомням като гимнастичка, а не като авторка на претенциозно сензационни книги:



Както обичам да казвам: в някой друг живот искам и аз да имам такива красиви ръце и рамене. Толкова е красива, че й прощавам колко е сърдита на света. Само се надявам да не се сърди на себе си.


2 коментара:

  1. Значи, ако правилно съм разбрала - всъщност НЕ сте прочела книгата, а си правите изводите въз основа на някакви чужди мнения и коментари? Простете, но това не говори добре за ВАС, а не за Бианка Панова. Няколко пъти препрочетох "В името на голямата цел: зад кадър" - изключително интересна и силна е, и се чете много бързо и леко - и мога само да кажа, че не намирам нищо в нея, което да оронва авторитета на Нешка, нито на съотборничките й, нито на когото и да било от екипа. Много неправилен и направо погрешен ми се вижда и изводът, че Бианка хленчи и не може да прости - момичето просто е описала преживяванията си като гимнастичка и дори през цялото време пише, че не съжалява за нищо дори за миг. Фактът, че е описала както едната страна на медала (буквално и преносно), така и другата, не е никаква проява на злобарщина, нито негативизъм - бих казала, че дори е полезно в информативен план. Нека хората знаят какво ги очаква, в случай че решат да се захванат с подобен спорт - хубаво е да се помни, че пътят никак не е лесен, защото мнозина често забравят този момент и колко скъпо струват всички успехи и бляскав живот "на върха"... Само един съвет мога да Ви дам - прочетете книгата, струва си! Нищо "сензационно" няма в нея, нито злобни клюки, и въобще, неразумно е (меко казано) човек да си прави изводи за нещо, което не е чул/видял/прочел само по чужди мнения, тъй като никъде няма гаранция, че те се препокриват с нашето. Поздрави, гледайте напред и преди всичко - с отворено съзнание, полезно е!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз първо се извинявам за мноооого закъснялата реакция , но сега се случи да се разровя в миналото на Световната гимнастика и попаднах и на този не толкова стар казус( или каквото е там ) Не знам Вики за Вас как звучи , но за мен да твърдиш , че Елизабет Колева е станала европейска шампионка , само защото Красимира Филипова и била треньорка и съдийка на бухалки и искала да си пробута момичето на Олимпиада си е оронване на престижа на Елизабет и Кр. Филипова !Що за случка е тази при която Лили се опитва да открадне гаджето на сестра си или Кр. Филипова и направила черна магия на бухалките ?! Марги - масажистката , вместо да им помага , нарочно натискала с все сила болното място !?Адриана - олимпийската медалистка и европейска шампионка през 1988 и за която всички знаем с каква тежка травма игра във Варна ( и никой не го е крил) е наречена питомка , подмазвачка и е взела медал в Сараево само защото Нешка е нахлула по време на пазарлъка за медалите и е заплашила М. Гигова !За Лушка Бъчварова , която преди да е личен треньор на Панова , беше такава на Анелия Раленкова , да не говорим как като и кефнело казвала , че Панова играе добре а иначе се мръщила и Нешка и вярвала за всичко а пък Лушка и била чистачка на къщата и бавачка на дъщеря и ?! Спирам до тук , защото наистина се чудя , как за едно поне от момичетата не каза една добра дума ?! А и като и е било толкова тежко , защо е стояла ?! Ето Величка Бонева, за която всички казват ( а и аз я помня добре) че е била в пъти по -талантлива от Панова каза (цитирам по памет , по - точно преразказвам) ,че не иска да се състезава и да я оценят разни съдийки , не иска да тренира на такива обороти и т.н.т. Така че и Панова е можела след " мъчението и изтезанието " с обръча просто да не се върне в залата ?! И за финал в интервю на въпроса какво мисли за Мария Петрова , която пък я била изместила от ОИ Барселона казва , че я поканила за защитник във ВИП -Денс , но видиш ли Мария и отказала и тук завършва с ето що за човек е ?! Сиреч , щом Мария и е отказала , значи не е добър човек ?! Е, само Мария - ГОЛЯМАТА МАРИЯ , ТРИКРАТНАТА ТАЗИ ДЕТО ОТНЕСЕ ВСИЧКИТЕ Украино- руско - белоруски прими , та само нея не беше омърсила в книгата си , та побърза да го направи в интервю ?!Съжалявам , но това определено УРОНВА ПРЕСТИЖА НА ТЕЗИ , КОИТО СПОМЕНАХ ! А това е само накратко и са няколко примера !

    ОтговорИзтриване