неделя, март 31

Българската преса (пак) провъзгласи Мария Матева за "блестяща"

Най-опитната ни състезателка след Силвия Митева спечели държавния турнир „Жулиета Шишманова" и стана първа на топка и бухалки. Не лента първа е Сара Стайкова, а на обръч:,Невяна Владинова. В някои родни издания вече излязоха заглавия, които твърдят, че Матева е „обрала всички медали," „блестяща" е и, изобщо, тя се оказва новата ни прима след Митева. Струва ми се, че журналистите не са гледали съчетанията, пък и класирането, преди да напишат всичко това. Да, съгласна съм, че Матева е най-опитната ни състезателка, пък и най-харесваната от нашите съдийки и федерацията. Но нека поне да изчакаме да се класира силно на едно голямо международно състезание, преди да заговорим за блясъk.

Всъщност, поведението на българската преса доказва една стара приказка: не е важно дали кокошката е снесла яйце, а колко силно кряка. За съжаление, ако крякаш много силно колко си велика, дори и никой да не види яйце, мнозина ще повярват. А пък ако кряка някой друг от твое име, тогава 100 крякания водят до медал от Гран При! ;-)

Но да се върнем към гимнастиката и да вземем за пример обръча на Матева. Тук трябва малко предистория. В края на 90-те години, някои руски състезателки, най-вече Алина Кабаева, въведоха мода на яркооцветени трика и ориенталски ритми. Кабаева, която е татарка и по народност, и по душа, изглежда страхотно в червено и златно или оранжево и ярко зелено, и много й отива да прави характерните за кючека танцови движения. Ето че и ние искаме да се впишем в тази мода с нашата блестящо оранжево-розово-лилава Мария. Само че, както можете да видите тук, кючекът не е само да си помръдваш раменете. Трябва и очите ти да играят,и душата. А е хубаво и движенията да се вписват с музиката. Аз не виждам такава хармония между музика, танц и темперармент на състезателката в това съчетание:




Движенията не се преливат едно в друго по време на това съчетание, а има кратки паузи, когато ти се струва, че гимнастичката спира и си казва: „Я да спра малко тук и да се поразклатя, защото новият правилник изисква танцови стъпки".

Не пиша това, за да „противопоставям" състезателките, въпреки че, те все пак се състезават една срещу друга и е нормално да бъдат сравнявани. Че има в България деца, които играят по-интересна гимнастика от Матева, има. Просто за тях няма да прочетете в нито един български вестник. Защото българските журналисти не са гледали съчетанията. Просто си пишат, каквото им каже...сещате се кой... Защото вече от няколко години българската преса пише само за това колко блестяща е Матева,как тя била, едва ли не, новата ни Мария Петрова (смехотворно твърдение!), а на международни състезания тя попада обикновено извън първите 20. Освен за Силвия и за Мария Матева не се пише за други деца, въпреки постиженията им.

Сега пак обявиха същата гимнастичка за блестяща, а проблемите, които се виждаха преди, си остават налице. Поне от това, което виждам с просто фенско око, пируетите на Матева в атитюд, не са в атитюд, а в някакъв опит за такъв, и то не много блестящ опит. Скоковете дори няма да ги коментирам. Артистичността продължава да не е силната й страна. Но триката наистина блестят. Ех, ако можеше и медали да се раздават за това кой е в най-лъскави краски и кой кряка най-шумно.

6 коментара:

  1. Здравейте, пак благодаря за информацията и мнението! Аз, честно, не знам нито един журналист-фен, който понастоящем да познава, макар и повърхностно, този спорт и да прави някакви сериозни отразявания, коментари, да не говорим за анализи (добре че има форуми и блогове като Вашия!)... След М. Рангелова зейна огромна празнота. Никой не може да ми обясни как така гимнастичката М. Матева от клипа по-горе в момента е № 1, да кажем № 2 след С. Митева, представителка на прочутата българска школа! Нямам нищо против М. Матева, все пак тя е положила много труд, за да стигне до тук, явно е конкурентна в НО, но искам да знам как така вече години наред обещаващи гимнастички на България стигат единствено до тук показания "таван". Никой не търси обяснение защо толкова години след С. Пейчева няма българска гимнастичка наистина от световна класа, защо обещаващи таланти се пропиляват и защо нивото на останалите ни гимнастички от НО е такова, че не могат да победят така играещата М. Матева в редица контролни и официални състезания. Кой ги готви, как ги готви, какви проблеми стоят пред тях, как ще ги преодолеят, не вижда ли Ефр. Ангелова кои са бъдещите наистина класни гимнастички, как ще им помогне и какви са целите й, и пр. въпроси без отговор. Също, какво е мнението на Н. Робева и какви са нейните виждания за развитиео на НО, нали сега тя помага. Просто не мога да възприема, че специалиски като Н. Робева и Ефр. Ангелова биха отличили именно М. Матева като българския лидер!Аз не вярвам, че някой манипулира мнението на медиите: това дори не е нужно. Те просто са незаинтересовани и некомпетентни. Колко по-лесно е да преразкажат случилото се накратко, "със свои думи" или, още по-атрактивно, да изкоментират личния живот или конфликтите между известните гимнастички (от миналото, сега звезди няма)... Какво точно се случва с българската художествена гимнастика?! Благодаря Ви още веднъж за този блог, наистина има нужда от него! С много голям интерес бих прочела Вашите отговори на тези въпроси или някои от тях...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви от сърце за хубавия коментар. Ще се опитам да отговоря на въпросите, доколкото мога. Наистина сега именно Ефросина Ангелова трябва да даде тези отговори. Първо, публикацията, която нарича Матева "блестяща", излезе в "Блиц": http://www.blitz.bg/sport/article/170390. Това издание нашумя и с множеството клевети, които изсипа по адрес на Нешка Робева, много неприятна ситуация, която обсъдих тук: http://ludafenka.blogspot.com/2011/12/806-25.html. Не мога да твърдя, че журналистите от "Блиц" са манипулирани, но че се стремят да манипулират те самите, това е повече от явно.

      За съжаление, не съм чела никакви изказвания на Нешка Робева за това в каква посока би искала тя да види развитието на националния отбор. Да, Илиана Раева я покани да "помага", и каза, че ще разчита на Нешка основно за работата с децата и младите треньорки. Така че, честно казано, не мисля, че Нешка има думата.

      Колкото до Ефросина, аз недоумявам каква е нейната позиция, или стратегия. Момичетата в националния отбор си имат лични треньорки, съчетанията им са поставени от тях. Каква тогава ще бъде ролята на Ефросина Ангелова? Ето че на въпроса Ви отговарям с друг въпрос. Чакам да чуя какво мисли Ефросина за националките ни в този вид. Но ако поне тя има думата в нещо, няма да е лошо да смени някои от съчетанията на Мария Матева. А най-добре, всичките. Особено ако ще продължим да я спрягаме за лидер.

      Изтриване
    2. Това изказване на Ефр. Ангелова последно циркулираше из пространството: "Вече една седмица съм тук. Подготвила съм седмичен план. Не мисля, че бих се върнала в България, ако не беше Илиана Раева. Дойдох от дивия Запад в дивия Изток. Ще пътувам за Световните купи в Лисабон (Португалия), Песаро (Италия) и Букурещ (Румъния) през април. Състезателките ще остават при треньорките си. Най-ми хареса това, че Раева иска момичетата да се научат на старата методика, но с нов вариант. Искаме два пъти седмично да има танцувални часове и Нешка Робева обеща да ни помогне", каза Ангелова, която ще работи с Тереза Карнич и хореограф Людмил Коцев. http://www.sportal.bg/news.php?news=416025
      А Нешка в едно от интервютата си по "случая с Б. Панова", мисля за "24 часа беше" само беше се опитала да каже нещо в стил, "ама чакайте, не искате ли да говорим за хубавите деца в НО..."
      Да видим какво ще излезе...

      Изтриване
    3. Звучи хубаво планът на Ефросина, нека да видим дали ще даде резултати или всеки ще си продължи да си работи с личния си треньор, като междувременно едни си знаят, че Федерацията ги протежира, а други...не толкова. ;-)

      Изтриване
    4. Здравейте, бързам да споделя како каза днес Ефросина по тази тема: “Младото поколение в индивидуалното е в крачка назад. Мъчим се да фиксираме годините, в които не е имало попълнения след Силвия. Можеше по-добре да се представят момичетата и поне една от тях да бъде в шампионатите на уредите. 2 месеца съм тук и работим усилено, но не е достатъчно. Трябва да се правят нови композиции, да се натрупва техника.”.

      Познахте за композициите :-) Това беше по повод СК - София, извън класирането участва разширеният състав на НО. Гледах ги, нито една, даже Невяна и Кристина, не се представиха особено добре... А М. Матева -откровено зле. Отделно, тази СК и съпътстващият турнир за ансамбли - девойки доста разбуни духовете, какво мислите?...

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване