неделя, юли 28

Какво може да научи българският отбор от Израел и Украйна?


Световните Игри в Кали, Колумбия, завършиха след големи проблеми с организацията. Наложи  се домакините да отменят състезанието на лента, заради неудачности с климатика в залата.Въпреки това стана красиво и доста оспорвано състезание. България, Азербайджан и Корея бяха трите силни отбора, които не изпратиха свои състезателки в Кали. Други отбори, като Русия и Израел, също не изпратиха най-изявените си гимнастички, но показаха ясно, че след тях идват нови надежди.

Разбира се, всички знаем, че руският отбор разполага с голям брой талантливи и прекрасно подготвени момичета. По-интересна за мен е стратегията на отбора на Израел. Гимнастички в първата осмица на света Израел има вече от близо 10-тина години, но през 90-те, те изобщо нямаха изявени състезателки, не и на такова ниво. След като постепенно наложи чаровната Ирина Рисензон, тяхната федерация им започна, с голямо постоянство, да изпраща младата Нета Ривкин на всички големи състезания, където тя дебютира най-напред с класирания на 16-то или 17-то място, постепенно влезе в първите 10, а по-късно спечели и медали от европейско първенство, както и от други престижни форуми. Нета е била в тройката заедно със звездите от Русия, Украйна и Беларус, а много пъти е изпреварвала някои от тях, както и българките. През последната година Израел започна да налага пред света още едно много чаровно момиче, Виктория Филановски, която на Световните Игри в Кали игра във всички финали. Отново я показват на всички големи състезания, дори и, и особено, на тези, които настоящата прима Нета Ривкин пропуска. Очаквам тя да се утвърди без проблеми и след няколко години да повтори или надмине успехите на Нета Ривкин и Ира Ризенсон.

Филановски  изглежда готова да замести сегашната номер 1 на Израел


Защо българският отбор няма подобна успешна стратегия при налагането на втова състезателка в световния елит? Първо, години наред се пускат на всички състезания момичета, които не успяват да влязат в първите 15 или дори 20. След това пък се решава на всяко голямо състезание да играе различно момиче, така че съдийките да не "запомнят" нито една. Разбирам, че във всеки отбор има любимки. Но да си любимка не трябва да е достатъчно. Трябва да има и резултати.

Да погледнем Украйна. Отдавна стана ясно, че Алина Максименко е любимката на националните треньорки Дерюгини. Алина е красавица, артистична е, и признавам, че има страхотно излъчване, свой начин да "флиртува" с публиката. Въпреки тези нейни качества, също отдавна се знае, че има и по-талантливи момичета от нея в Украйна, които не са успели да станат толкова любими на националните треньорки. Но въпреки статута на любимка, когато Алина започна да играе с грешки, тя видя, че други също ще получат своя шанс. Постепенно Ганна Ризатдинова, която преди не влизаше дори във финали на уредите, я изпревари и завоюва мястото си на номер 1 в отбора на Украйна. Така, при наличието на реална вътрешна конкуренция, в Кали видяхме една по-мотивирана, и все така чаровна, Алина, която влиза във форма с наближаването на световното първенство в Киев тази година.

Алина е любимка на мнозина, но за да стъпи на почетната стълбичка, ще трябва да играе по-стегнато и чисто

2 коментара:

  1. А може би Израел и Украйна са научили нещичко от нас, например системата на Нешка за налагане на гимнастичките. Струва ми се тази година и нашата федерация се опитва да си я припомни, обаче сега пък май няма кого да налагат. Симона Пейчева не се брои за сериозна, Невяна и Кристина са контузени и остава пак Мария Матева да ни представя на световното, дано, както казват, да е наистина напреднала много и дано Ефросина Ангелова да започне сериозна работа със следващите поколения, че скоро ще останем без представителство в елита, а за успехи изобщо да не говорим...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, дори и преди да се контузят някои гимнастички така и не получиха преференциите, с които се ползва Матева. Имам предвид не само Неви и Кристина, но и Сара, дори Киссе.

      Изтриване