сряда, април 25

Критикувана в родината, харесвана в чужбина (една типично българска история)

Феновете сигурно помнят: неотдавна националната треньорка Илиана Раева се произнесе, че дори от клуб ЦСКА да изпратят "армии", тяхната гимнастичка Биляна Проданова няма и няма да види голямо състезание. Тогава аз написах един доста тъжна страница за онемелите армии на ЦСКА, които така и не защитиха своята гимнастичка.

За моя радост се оказа, че Биляна трябва само да се придвижи съвсем малко извън границите на България, в съседна Сърбия, за да получи оценки с цели 2-3 единици по-високи. На турнира "Палилула Къп" в Белград надеждата на ЦСКА получи много оценки над 26 и над 27 на топка:                   

Напомням, че в родната страна Биляна получава по 23-24 за същите съчетания. Някои "фенове" се произнесоха, че съдийстовото на "Палилула Къп" не било много обективно. Това се случва, скъпи фенове, когато искаме да попречим на някой талант: смачкваме го в границите на България, а когато излезе навън и постигне успех, веднага казваме, че точно този турнир страда от необективно съдийство. Ех, ако имаше как да издадем един "Български наръчник по смачкване на талантливите", щеше с парите от продажбите да се решат проблемите с пенсиите, с дупките по пътищата, и с бездомните кучета. В тази област сме единствени и ненадминати! Ама, уви, никой няма да си го купи, защото в другите държави хората не се интересуват чак толкова от това как най-демагогски да омаловажат успехите на собствените си сънародници.

Нищо му няма на съдийството в Сърбия и ще ви кажа защо:

1. Никой в Сърбия няма интерес да лансира точно Биляна. Ако някой получава завишени оценки, това са само гимнастичките на домакините, които Биляна изпревари с по цяла точка.

2. На всички уреди в този уж "несериозен" турнир първа е нашумялата напоследък състезателка от Кипър, Кристалени Трикомити, която работи с треньорки от бившия Съветски Съюз. На големи състезания по цял свят Трикомити не веднъж е изпреварвала и нашата Силвия Митева, и украинките, и испанките, и дори някои рускини. Трикомити редовно получава оценки над 27. На "Палилула Къп" тя получи малко над 28. Това означава, че дори съдийската база да е била с 0.7-0.8 по-висока, оценките на Биляна пак си остават чувствително по-високи от тези, които получава в България. Освен това, Трикомити е фаворитка на международните съдийки на всяко състезание, а Биляна обикновено нe излиза да играе извън България. Самият факт, че е втора веднага след Трикомити е достатъчен успех.

Има и друго. Да, разбира се, "Палилула Къп" не е турнир от Гран При, нито от веригата за световната купа. Да ви напомня ли защо Биляна не е на тези турнири? Ами нали националната треньорка Раева се закле да не я пуска на такива. За такива турнири се взимат решения от треньора и федерацията. Така попадаме в един класически параграф 22: аз няма да те пусна на най-силните турнири, а като вземеш медали на други турнири, ще кажа: ама тези турнири са слаби. Междувременно, на контролни в България ще те класирам последна. Отлична стратегия, която би извадила от равновесие всеки. Много пъти се чудя как изобщо деца като Биляна намират психически сили да тренират. Невроятно е, но факт: тренират. Поредното доказателство, както беше казала една българска актриса, че талантът е като плевел и вирее, напук на всичко!



Нямам какво да добавя освен: давай смело напред, Биляна! Истината излиза наяве и за нея на са нужни клубни армии!

Няма коментари:

Публикуване на коментар