петък, май 20

Нестинарски спомен

Сред съчетанията по народна музика, този обръч на Адриана Дунавска винаги се е откроявал като хореография, която наистина разчупва очакванията:
Разбира се, през 1988-ма правилникът беше различен, очакванията от гимнастичките бяха различни. И все пак, да излезеш по музика от един инструмент, когато този инструмент е тъпан, си е смело и различно, и си остава такова за всички времена. Моята луда фенска теория е също, че ако Адриана Дунавска играеше по класическа музика като рускините, тя не само нямаше да може да се мери с тях технически, нещо повече: нейният темперамент никога нямаше да блесне. А в един толкова субективен спорт, малко темперамент може да ти спечели 1-2 десети, че и повече.

Такива съчетания в България обаче не се правят вече. Дали е защото нямаме темпераментни състезателки или защото на никой не му се търси оригиналност? Може би и двете. Не ме разбирайте погрешно. Силвия Митева е прекрасна гимнастичка. Има собствен стил, който е подчертано лиричен. През годините стана много по-елегантна, макар че лично за мен е далече от културата на движение, която показват например гимнастичките на Беларус. Силвия има чудесни пируети, риск с уреда. Но в общи линии търпеливо чака другите да сгрешат, за да стигне до медалите. И когато играе, играе с голямо внимание, не с нестинарски огън. А, всъщност, ако имаше огън, медалите нямаше да са толкова важни.

3 коментара:

 1. Това е също едно от любимите ми съчетания по българска музика
  http://www.youtube.com/watch?v=Z61bVB37L8I
  Сложно, смело и много красиво!
  И като стана дума за тъпан това е БОЖЕСТВЕНО! Величка е ВЕЛИКА!
  http://www.youtube.com/watch?v=OL6C9nftx48&feature=related

  ОтговорИзтриване
 2. Много благодаря за коментарите! От известно време търся информация за Величка, за да пусна нещо по-подробно за нея, но не намирам. Съчетанията по народна музика ще продължа да ги пускам! :-)

  ОтговорИзтриване
 3. Това е едно от любимите ми съчетания. Адриана заслужаваше олимпийската титла, а не рускинята - тогава беше СССР все още, ако не греша. Съдийките я смачкаха с оценките, но за мен Адриана Дунавска е олимпийската шампионка.

  ОтговорИзтриване