понеделник, ноември 15

Защо "луда фенка"?

Много е лесно да бъдеш фен на един толкова красив и субективен спорт като художествената гимнастика. Мислех да пусна тук просто едно съчетание на Мария Петрова. Например това:То би било достатъчно, за да убеди всички, че този спорт си струва! Че трябва да му бъдем фенове

И все пак, аз съм фенка на този спорт, при това луда!

Ето няколко причини да харесвам този спорт:

1. Художествената гимнастика развива едновременно не само много и различни чисто физически спортни качества, но и артистичност, музикалност, способност да задържиш вниманието на многобройна публика.

2. Художествената гимнастика дава голяма свобода на треньори и състезателки да покажат творческо мислене и да изградят на всяка състезателка неин собствен образ.

3. Художествената гимнастика е един от малкото спортове, където тялото може да се развива хармонично и пропорционално, без обаче да се трупа прекомерно много мускулна маса, както се случва в много други спортове.

4. Художествената гимнастика може да помогне на едно момиче (или момче!) да изглежда красиво и да се чувства по-уверено в себе си, дори и ако то не стигне до високо ниво, като национален състезател, участник в олимпиада и т.н.

5. В художествената гимнастика децата се научават на дисциплина и на работа и сътрудничество с други хора. Дори ако си индивидуален състезател, почти винаги в работата участват много хора, от треньорите, до дизайнерите на триката, до музиканти, които помагат с музиката, до специалистите по балет и много други.

6. Харесва ми също, че художествената гимнастика, макар и да не е толкова популярна, колкото спортове като футбола, има сериозна група много верни фенове, които взимат присърце развитието на този спорт.

7. Разбира се, голямата доза субективност в оценяването на този спорт е истински минус. Но, от друга страна, точно тази субективност носи и голяма част от неговото очарование. В художествената гимнастика е напълно нормално да си "луд фен" на момичето, което се класира на 8-мо място, а не на шампионката. Това не се случва в други спортове, където, ако някой те победи с 5:00 или те надбяга с една обиколка, няма как да спечелиш повече популярност от победителя.

И така, ето някои от причините да съм фенка на този спорт, а защо "луда"? Ами защото моят любим спорт е пълен с емоции, и ако си му фен, трябва да бъдеш "луд"!
:-)


Няма коментари:

Публикуване на коментар