сряда, януари 23

Затаете дъх за нови български открития

Първото контролно на националния отбор за тази година ме обнадежди и зарадва. Първо, очаквах много от Анастасия Киссе и Невяна Владинова и те наистина излязоха с много амбициозни композиции; мисля, че е само въпрос на време да ги изиграят по-чисто и да се класират по-напред сред националките. Сара Стайкова, която също допусна грешки, си остава една от любимките ми. Има всички качества за голямата гимнастика, има и техника на уреда, дано продължава да е все така борбена и да играе чисто.

Голямото откритие, което също не ме изненада, е Кристина Ташева. Тя отдавна заслужаваше да е в националния отбор и второто й място на това контролно е доказателство, само че бих искала да посветя един отделен материал тук само на нейните качества и амбиции.

Като си говорим за амбиция, свалям шапка на Симона Дянкова. Писах за нея в английския си блог, че ми прилича на Бессонова или на други състезателки в украински стил и настина, много е драматична, изпълва целия килим с динамика, играе с много силни трика. Знам, че много фенове се впечатлиха от изпълнението й на бухалки, но аз искам да споделя тук този обръч, защото това е съчетание с много високи цели в чисто танцово отношение ако искате, на много трудна за интерпретация музика:Браво, Симона, отлично свършена работа! Не случайно Симона зае трето място на това контролно състезание.

Другото откритие за мен е Катрин Тасева от "Левски". Засега тя ми се струва просто като нешлифован диамант. Прави впечатление с гъвкавост и лекота, същевременно е много игрива, има собствен стил. И ако Дянкова е смела в черно и бяло като украинките, в Катрин има нещо дори малко "кабаевско", поне на този закачлив музикален съпровод. Ето я на топка, съдете сами.За съжаление, не се впечателих толкова от Женина Трашлиева и Симона Иванова. Харесвах ги много като девойки, но сега ми се сториха не толкова интересни и силни. Дано да греша. Радина Филипова, другата девойка, която мина в категория "жени" съвсем скоро, игра силно на това контролно, но ми се струва, че по-ефектни състезателки от нея допуснаха много грешки и тя успя да ги изпревари, което е страхотно, но не променя фактът, че трябва да работи още много.

Румяна Георгиева и Мария Матева, от друга страна, за пореден път не успяха да ме изненадат. Не за първа година са националки и не за първа играят на едно и също ниво. А имам чувстовото, че няма да е и за последна, уви. Поне този път не ги класираха изкуствено по-напред, отколкот заслужават.

Ще завърша с едно ново-старо откритие: Биляна Проданова. Не проумявам защо имаме състезателка с такива качества и не я развиваме по начин, който да ни донесе призови класирания. Дано, дано тази година Илиана Раева гласува доверие на Биляна и дано я тренират така, че да показва пред цял свят само силните си страни, които са много силни! Погледенете само първия пирует в това съчетание, на 30-тата секунда:Все пак България има население от само около 7 милиона. По моя смела фенска преценка сред тези 7 милиона може да има само още 8-10 души, които могат да завъртят такъв пирует, но някои от тези хора дори не се занимават с гимнастика. ;-) Ако имахме стотици деца от такъв калибър, както е в Русия, можеше да си позволим да не обърнем внимание на някои от тях поради неизвестни и необясними причини. Биляна обаче се занимава точно с това, в което я бива най-много и затова тя печелеше медали още като девойка. И не е станала по-малко качествена. Изненадана съм приятно, че още й се играе, след като миналата година не само не й помагаха, но даже й пречиха някои решения на хора на ръководни постове. Къде бъркаме? Защо тази гимнастичка не е сред първите 10 в света?

С този въпрос ви оставям да се радвате на откритията, а дано ги подготвим така, че ги открие и светът!