неделя, януари 20

По-важно е да сме справедливи, отколкото да сме единни

Ще ви призная: от няколко месеца се чудя какво да правя с този блог. Блогът ще навърши 10 години скоро и като прегледах какво съм писала, има един рефрен, който се повтаря. Той звучи горе-долу така.

1. Идва талантливо момиче
2. Това момиче работи с Нешка Робева
3. Започват усилия:

     а. да се пречи на това момиче

ИЛИ

     б. да се прехвърли момичето в друг клуб и да се каже, че никога не е работило с Нешка  Робева: така стана и със Силвия Митева, която едно "благодаря" не каза на Нешка, така стана и с Катрин Тасева, и с други.

Мен не ме е страх от разочарованията. Разочарованията обаче имат смисъл само тогава когато човек научава нещо от тях. А какво научаваме от ситуацията, описана по-горе, освен, че всичко това е грозно и несправедливо?

Невяна Владинова и Катрин Тасева излязоха на световното в София миналата година с композиции, с които нямаха шанс да вземат медал, освен ако момичетата от Русия, Беларус и Линой от Израел не направят груби грешки. Всъщност, някои от основните конкурентки направиха такива грешки. Обаче се оказа, че изникват нови звезди от Италия и Украйна, които, въпреки грешките на утвърдените, пак ни изпревариха.

Ансамбълът, койго трябваше да върви с класи над останалите на базата на класиранията в началото на сезона, стигна до един златен медал, но изпусна абсолютната титла. Без съмнение това също се дължи не просто на лош късмет, а явно има какво да се подобри в подготовката.

Сега, след първото конгролно състезание за годината, излязоха изказвания, че българските треньорки и лидери на Федерацията щели да бъдат единни. От това се разбра, че ще се даде шанс на Лъчезара Пекова, едно прекрасно дете, което работи с Нешка Робева, да влезе в националния отбор. Само дето тя си го заслужава и без да се правят гръмки изказвания. Тя просто заслужава да е национален състезател.  И не е важното кой с кого ще е "единен". Важното е, че не е справедливо да се пречи на тези, които влагат труд и талант в гимнастиката.  

Питам се, ако има справедливост, как да си отговорим на следните въпроси:

1. Защо Петя Борисова продължава да е в основния състав на националния отбор? 

С какво точно превъзхожда тя и Таня Воложанина, и Лъчезара Пекова? Това не е справедливо нито към тях, нито към самата Петя, нито към отбора, нито към феновете. Около хиляда пъти съм писала, че не може някой години наред да стои на едно място и да си остане "абониран" за място в  основен състав на национален отбор. Не стоят така нещата в отборите, които редовно ни бият на големи състезания. Ако си здрав и тренираш, но не напредваш, просто някой те изпреварва.

2. Защо, след като Теодора Александрова се е контузила и е станала, о ужас, 61 килограма (сякаш други в отбора не са с подобно тегло и без контузии), не може тя да получи шанс като човек, който си вършеше работата преди да се контузи, да се възстанови и да се върне? Защо трябваше да бъде изгонена по толкова грозен начин, че и пред пресата да обявим колко килограма е? Това също сме го виждали с други гимнастички. Ако си контузена, веднага си вън. Освен ако, разбира се, не си Мария Матева, която игра години наред с тежко гръбначно изкривяване и с високи килограми, за да загуби и  своето време, и на всички. По това време обаче "единно" бяхме решили да я тласкаме напред за сметка на всички останали, та Ефросина Ангелова чак нямаше време и сили да работи с другите в отбора, защото денонощно се опитваше от болен човек насила да направи "прима". И как завърши всичко? От Мария не стана прима, а накрая Ефросина просто вдигна ръце и си взе шапката от България (отново! жалко!).

Не е въпросът, че няма единство. Въпросът е, че някои казват на черното бяло, а други гледат истината в очите. Има и такива, които си избират да затворят очи за година-две и после или сами си тръгват, или ги изритват, защото не са вече толкова удобни. Лили Игнатова, например, издържа известно време, и след това се подиграха с нея като излязоха да пред камерите да разправят, че ходела в залата с токчета. Тогава само Сашо Диков повдигна глас и каза нещо от рода на "това е безумно". Ами да, безумно е. И е нетърпимо. Камелия Дунавска и тя се опита: изведе ансамбъл от девойки, които бяха по-силни от тогавашните жени, но не получи признанието, което заслужаваше. Мариана Василева се опита да работи в България, но и на нея съвсем активно пречеха. 

Какво единство при такова поведение?! Кой ще се скъсва от работа, за да излезе един ден някой от всемогъщата федерация да го хули пред всички или да се старае просто да го изгони, ей така, въпреки силните резултати?

Ако човек не се държи зряло и справедливо, и да иска, той няма как да е "единен" с другите. Един ден все някой ще отвори очи за реалността: такова единство е  временно и обречено.



13 коментара:

  1. Моля Ви - Този блог просто ТРЯБВА да го има!
    Не не лишавайте от него!!! / Заболя ме сърцето!/
    Харесвам това, което пишете.
    Предполагам, че има и други като мен.
    Това, че не оставяме коментар - не значи, че не четем,
    просто ни мързи.
    Моля Ви, продължавайте да споделяте в блога си!
    И късмет!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за тази статия... И ако мога да добавя - освен Камелия и Мариана Василева - всячески се опитват да прокудят от България Савина Ганчева, един много талантлив треньор и постановцик. Игнорират нея и гимнастичките ѝ, пробутвайки на нейно място разни Цуцки и деца на спонсори и всякакви връзкарчета в НО...Жалко, много жалко!

    ОтговорИзтриване
  3. Винаги има нужда от друго мнение, освен захаросаните, които и без това са достатъчно. Вярвам, че критикуващите са с по-истинските и ценни мнения. Именно те обичат повече децата, защото искат гимнастичките да се реализират по такъв начин, щото връщайки се назад във времето да се гордеят с постигнатото, вярвайки че това е бил лимита на възможностите им.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за този пост. Дълги години страдах за Невяна Владинова, докато беше втора гимнастичка след Матева. Сега ми е много болно за Теодора Александрова, едно скромно, талантливо и работливо дете, което въпреки малкото си години, правеше едни от най-трудните елементи в отбора и не допускаше груби грешки за разлика от някои други толерирани момичета в ансамбъла. След историята с нея Весела Димитрова е абсолютно дискредитирана в моите очи, след като няма смелостта или желанието да защити състезателите си. Относно блога, не преставайте да пишете. Аз Ви открих случайно преди няколко години и научих доста неща за българската гимнастика за него, за съжаление някои от тях доста нелицеприятни. Но несправедливостта също трябва да се споменава, наред с красивото.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви за това изявление, от което разбрах за блога Ви - ценен е с искренността, с която е списван; с болката и желанието за различно развитие на реалността, които прозират зад всяко изречение... Колко подходящо четиво за върхушката в българската художествената гимнастика, но едва ли някой ще си направи труда да го чете от толкова "светски" ангажименти. Ако на някого някога му хрумне да класира федерациите, които си позволяват да отказват таланти от този спорт с познатата безумна аргументация и действия, първото място не ни мърда. Пази боже сляпо да прогледа!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм просто фен на художествената гимнастика, но това което написахте съвпада с моето мнение. Възмутена съм от отношението към момичетата на Нешка и към нея самата. Имаме такова богатство, а го унищожават. Благодаря за споделеното и точния анализ, за истината, изказана смело и написана толкова добре.

    ОтговорИзтриване
  7. За пръв път от този блог разбирам, че Теди е изгонена. Заради контузия. И че Мария Матева е просто един болен човек, който ни е загубил времето.
    Затова пък, че основният проблем на националния ни отбор е съществуването в него на Петя Борисова, виж това вече го зная отдавна.
    В този смисъл блогът е много полезен. Като пример за това как можем да развяваме знамето на справедливоостта, но същевременно да задоволим и някои по-примитивни свои потребности. Голям кеф.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте!И аз като фен на гимнастиката ви чета често.Моето мнение напълно съвпада с вашето.Дамите от федерацията не подбират средства ,за да отстранят неудобните.Мислят си,че са над всички.Само че има и видов ден.За госпожа Робева не се притеснявам,обаче за децата около нея-да.Затова си мисля,че блогът ви е нужен.Най-малкото за нас феновете.Колкото до федерацията мисля,че ви четат и се дразнят.Техен си е проблема.Не се отказвайте!Успех!

    ОтговорИзтриване
  9. здравейте!Благодаря ви за тази статия .като фен на гимнастиката ви чета често и научавам много неща за гимнастика. В тази статия вашето мнение съвпада изцяло с моето за нещата който написах те за Мария Матева , Петя Борисова и федерацията.Като почитетал на гимнастиката моля ви продължавай те да пишете в блога , феновете и почитателите на този красив спорт художествената гимнастика .Не се отказвай те! Успех!

    ОтговорИзтриване
  10. В последните осемнадесет години гимнастиката в България се управлява от хора,които нямат морал.За съжаление бяха погубени много таланти.Изборът на гимнастички за НО става не на база талант и качества,а на база клуб?!Като прибавим слабите треньори картината е жалка.Като добавим това,че всяко мнение различно от федерацията е анатемосано,нищо чудно скоро инакомислещите да ни обявят за луди!Лично аз предпочитам лудостта пред овчето бездушие!Пишете и не се притеснявайте да казвате това което мислите!Дерзайте!

    ОтговорИзтриване
  11. Мило момиче,обръщам се така към теб,защото те чувствам близка.И аз не вярвам в това единство,което Раева и сие шумно обявиха.Причината?!На госпожите от федерацията не им трябва някой,който ще им показва колко са малки и жалки.Трябват им клакьорки,които да им пеят колко са велики.На тях не им трябват и победи,задоволяват ги някое медалче за замазване и оправдание на парите от спонсори и дуржава.Жалко е,че погубват времето и таланта на децата,които искат да побеждават.Без да съм ясновидка мога да кажа,че ще оставят Нешка да работи,но състезателките и няма да бъдат допускани на големи турнири.Колко от момичетата ще идържат на тази гавра с труда им не се наемам да кажа!Има ли смисъл да продължаваш да пишеш?Има и това е начинът ние феновете да помогнем на децата и треньорите,които искат и могат да върнат блясъка на този спорт.Пишете истината и не жалете никого!Времето ще покаже кой е крив и кой е прав!

    ОтговорИзтриване
  12. Този блог ни е много нужен. Вие изразявате нашето общо мнение. Искамe по-често да пишете. Това помага.
    Относно последното контролно: изгледах някой изпълнения и се уплаших. Нивото е на добри среднячки. Много еднакви елементи, лоша работа на тялото. не знам. Дори момичетата на Нешка не са това, което знаем от нея - идея, амплитуда, чисти елементи и филиграна работа с уред. Страшно е. Само федерацията не го вижда

    ОтговорИзтриване
  13. Цена блога Ви и се надявам да преодолеете творческата криза и да продължите да пишете. Следя ви още от времето, в което все още пишехте само във форума...

    ОтговорИзтриване