петък, август 12

София посреща най-силната гимнастичка на Азия

Здравейте, фенове! Както повечето от вас вече знаят, в края на следващата седмица София посреща някои от най-силните гимнастички от цял свят наа състезание от веригата за Световната Купа. Според последната информация, която намерих, Русия ще бъде представена от световната шампионка на лента Дария Дмитриева и от голямата надежда Яна Луконина. Яна е много специална за мен, защото имах удоволствие да я гледам в Монреал и направо се влюбих!

Тя притежава едно много меко и женствено излъчване, за разлика от образа на "жена-вамп",който избират други руски гимнастички, като Чащина и Кондакова, а пък и украинките (те почти винаги избират агресивен "вамп" образ).

Ето малко снимки на Яна - дори на загрявката тя се откроява:








За България ще играят Силвия Митева и Биляна Проданова, а за Беларус, една от любимите ми гимнастички,изключително талантливата Мелитина Станюта, както и младата състезателка Ханна Рябцева, която, още при своя голям дебют, влезе във финала на лента на европейското първенство.

Ще участват също и най-добрата гимнастичка на Франция, Делфин Леду, и, разбира се, шампионката на Азия, Анна Алябиева от Казахстан,  една много качествена състезателка, Анна има сериозни шансове за медали в София и точно заради това се питам: ще издържи на напрежението ли новата азиатска шампионка? Много бих се радвала да я видя да печели медали, защото има качества, за които може да мечтае всяка гимнастичка: и гъвкавост, и прекрасна фигура, и отскок, хубава постановка на ръцете, и оригинално собствено излъчване.













Малко съм разочарована, че отборът на Украина не изпрати нито Максименко, нито Ризатдинова - двете си най-силни състезателки. Всяка година българската федерация прави усилия да подкрепя техните усилия да налагат стил различен от руския, изпращаме силни деца на състезания в Киев, а Мария Гигова даже държа реч на откриване на състезание в Киев. Можеха да направят усилие да изпратят поне номер 2 в отбора си. Само че, ако нещо липсва в стратегията на този отбор на Украина, това е способността да създават приятелства и да показват уважение към своите съдружници и съперници.

За отбелязване е и отсъствието на отбора на Нета Ривкин от Израел и Уляна Трофимова от Узбекистан. Това са гиманстички със сериозна заявка за класиране в първите 8 в света, а Нета вече се бори и за медали; тя стана втора на бухалки на европейското първенство. Като техника при елементите с тяло за мен Нета превъзхожда най-силната българка Силвия Митева и би било интересно да я видим на българска земя!

Какво е лудата ми фенска прогноза? Дмитриева, Станюта, Луконина, Алябиева и Силвия Митева имат най-сериозни шансове за медали!

Повече информация за състезанието, ето тук:
http://gong.bg/view_article.php?article_id=213379

Доколкото разбрах, входът е свободен! Не пропускайте това празнично спортно събитие, ако сте в София!