събота, юни 13

Фенски очаквания преди Европейските Игри в Баку

Както може би знаете, скъпи фенове, българският ансамбъл, Мария Матева и Невяна Владинова ще ни представят на състезанието по художествена гимнастика другата седмица в Баку, като част от Европейските Игри.

Междувременно, в България се случиха две интересни състеания: държавното отборно първенство, и вторият международен турнир за купа "Тракия". Отборът на "Левски" в състав Невяна Владинова, Катрин Тасева и Цветелина Николова спечели с голяма преднина титлата. Катрин Тасева спечели купа "Тракия". Много се радвам за Катрин и за нейния голям напредък и заслужени победи.


Като фен съм малко разочаровна, че не намирам видео с добро качество с изпълнения на победителките, въпреки че излязоха доста клипове на девойки от младша и старша възраст. Много от хората, които ходят по състезания, отиват най-вече, за да гледат децата си, в което няма нищо лошо, но щеше да е много окуражително за нашите националки, ако някой, например, снимаше изпълненията им на турнири из България и на републикански първенства. Иначе всички чакаме поредното международно състезание, за да видим нещо.

Ето, все пак, видеото, което се появи в един от българските форми от МТ за купа "Тракия":




Това изпълнение на Мария Матева не е част от състезанието, а е демонстративно. По отношение на Мария Матева, не веднъж съм писала, че вече от няколко години Федерацията и треньорският щаб системно й гласуват безрезервно доверие да представя България пред света. През тези повече от 5 години бяха хвърлени много усилия да се подобрят съчетанията на Мария. За мен Мария винаги е имала хубави и интересни съчетания на топка, макар и да предпочитам работата с топка на Невяна, особено тази година. През този сезон забелязах и сериозен напредък на Мария в съчетанието с обръч. За съжаление, нивото на Мария на лента и бухалки за мен не се вписва с очакванията ми за представителка на българската школа. Говоря чисто за техника на уреда и за оригиналност. Това видео от демонстративно изпълнение за пореден път показва една лента с не особен чист рисунък, а другите грешки няма да коментирам сега. На всеки се случват грешки, но когато очакванията често не съвпадат с показаните грешки, може би е нужно преосмисляне на стратегията на целия отбор.

А какви са очакванията ми за състезанието в Баку? Мария и Невяна излизат срещу много силни гимнастички от цял свят. И двете имат съчетания с обръч, с които, при безгрешна игра, могат да се борят за място във финалите на уредите. Мисля, че Невяна има шансове и на другите три уреда, където тя показва много интересни елементи. Но за да успее, трябва а е много спокойна и стабилна. Невяна отдавна заслужава оценки над 17.5 на всички уреди, но, за да ги получи, трябва да изглежда абсолютно уверена и да накара всички, дори съдиите, да се наслаждават на красивите й композиции.

В заключение ми се иска да напиша, че не е никак лесно да си фен. Да продължаваш да очакваш най-доброто от любимите си спортисти и да следиш изявите им, дори не най-бляскавите. Да си фен, повече от всичко, значи също да се възхищаваш на другите и да намираш красивото и силното в тях. И като става дума за силни и красиви хора, прочетох трогателното писмо на Бербатов до неговоте бивши съотборници. Той наистина им е фен и да си фен значи да помниш важните неща. Много се надявам, че и сред българските гимнастички има такива, които са фенки една на друга, и които могат заедно да вървят към успеха. В голяма степен се надявам, че това важи за Катрин Тасева и Невяна Владинова, които представят един и същи клуб, всяка със своя различен стил, но и със своя огромен потенциал.