понеделник, май 6

Бългаски триумф на световната купа в София

През изминалия уикенд феновете се радваха на златни медали и за Силвия Митева, и за ансамбъла на турнира за световната купа в София. Като гледам видеото ми се иска арена "Армеец" да беше още по-пълна с публика, но, за тези от нас, които бяха там само духом, ето и победното съчетание с лента на Силвия Митева:



Аз лично най-много харесвам обръча от програмата на Силвия тази година (не толкова лентата и бухалките, където за мен музикалният избор не хармонира с темеперамента на Силвия), но това, че Силвия победи и Кудрявцева, и Мамун от Русия на родна земя на лента, наистина ни дава голям повод за гордост. Тази година от състезанието в София отсъстваха само Станюта от Беларус и Максименко от Украина, а тях, за разлика от рускините, Силвия вече е изпреварвала много пъти. Силвия и нейните родители наистина постигнаха абсолютно всичко в спорта, за което бихме могли да мечтаем като фенове. Сълзите на радост, които видяхме у Силвия, са трогателни и за нас, зрителите, които я гледаме от много години, още от времето, когато дори не беше националка.

Ансамбълът на България също показа много силна и вдъхновена игра. За съжаление обаче отборите на Русия и Беларус направиха груби грешки. Не можем да разчитаме на такива грешки на всяко състезание. Затова се зарадвах, когато треньорката на ансамбъла Ина Ананиева каза, че й се иска и руският отбор да е играл без грешка. Въпреки това двата златни медала на ансамбъла също са страхотно постижение. От силните отбори отсъстваха Италия и Китай. Надявам се скоро нашите момичета да победят и тях.

Малко тъга ми донесе четвъртото място на ансамбъл-девойки в съпътстващия турнир. Да, те допуснаха грешка, но според мен заслужаваха да са на почетната стълбичка. Те наистина показват най-оригиналната композиция с 5 обръча в света в момента, за която вече писах тук.  Въпреки това: браво на Камелия Дунавска, напред момичета!!!

Не се мина и без скандали: легендарната украинска треньорка Ирина Дерюгина гневно размаха листове с оценки и обвини организаторите за недотам доброто класиране на украинския ансамбъл. Реално погледнато, никой не е виновен на Украина, че години наред не могат да съберат достатъчно силен ансамбъл. Не само рускините и българките имат по-добри съчетания, но и Испания, Азербайджан, Беларус... За компенсация обаче, украинската състезателка Ганна Ризатдинова получи няколко съдийски реверанса във финалите на уредите. Така е, в този спорт, уви. Поне този път скандалът не е български, само победата.