сряда, декември 8

Гимнастичка от миналото: огнената Мила Маринова

Някои български спортни фенове (но не и лудите фенове като мен) смятат, че между времето на Бианка Панова, Елизабет Колева и сестрите Дунавски (до 1989-та) и първите титли на Мария Петрова (от 1992-ра), България не може да се похвали с блестящи постижения в художествената гимнастика.

Истината е, че през този период, докато нашият отбор пострада от отказването на Панова и тежката травма на Елизабет Колева, националният отбор на бившия СССР излезе с няколко абсолютно уникални по своя талант и блясък гимнастички:Оксана Скалдина, която Вера Маринова кръсти "пантерата Скалдина", заради предпочитанието към ярки леопардови трика, безкрайно талантливата Оксана Костина и, разбира се, изключителната Александра Тимошенко. Бяха много нахъсани да ни победят и, с такива качествени състезателки, имаше как. Въпреки това, България отговори достойно на предизвикателството, и то още преди да изгрее на световния спортен небосклон ярката звезда на трикратната световна шампионка Мария Петрова.

Една от най-интересните състезателки от този период е Мила Маринова. Постиженията на Мила в нашия любим спорт са много и е лесно да се проверят резултатите от състезания през периода 1989-1991. Въпреки това, искам накратко да изброя някои от най-големите успехи на Мила на световната гимнастическа сцена. Oще на европейското първенство за девойки през 1989-та година в Тенерифе, Мила Маринова печели три златни медала: на въже, обръч и топка. В многобоя се класира втора. През 1991-ва Мила вече играе в категория "жени" и печели златни медали на обръч и топка, сребърен медал на въже и бронз в многобоя на европейската купа. На световното същата година в Атина, Мила е втора на обръч и бухалки, трета на топка и трета в многобоя. Разликите между Мила и победителките Тимошенко и Скалдина са много малки, понякога само по 0.025.

В днешно време, когато шестите места на Силвия Митева се считат за успех, трябва да приемаме резултати като тези на Мила за истински повод за гордост. Още повече, че Александра Тимошенко беше направена от шампионски материал от върха на пръстите до крайчеца на косите си: имаше страхотна фигура, невероятни физически качества и завидна психическа устойчивост: не помня да съм я виждала да изпусне уред или да покаже колебание или да не изглежда гладко и грациозно във всяко едно движение. През 1990-та година Мила си подели златния медал на обръч на Игрите на Добра Воля в Сиатъл именно със Скалдина и Тимошенко.

Аз гледах на Мила със същото неспирно възхищение, както и на Тимошенко, Костина, а пред тях и Елизабет Колева. Не бих я определила като "лебед", нито като "пантера". Но пък определението "спортист" не подхожда на никой друг, както на Мила. Със своя подчертан атлетизъм и силен дух, Мила би се реализирала във всеки спорт. Съчетани с нейната музикалност и присъствие на килима, тези качества биха я направили и страхотна танцьорка. Затова се радвам, че тя избра точно художествената гимнастика, за да радва луди фенове като мен. От съчетанията на Мила винаги личеше не само ловкост и лекота, но и борбеност, огнен темперамент. За да си спомним, погледенете този обръч:



Мисля, че това изпълнение ни показва Мила на 15 години. Тя обаче се отказва твърде млада и заминава за САЩ.

Любопитен факт е, че след близо осемгодишно отсъствие от големия спорт, Мила Маринова се състезава на 25-годишна възраст в САЩ. През 1999-та година тя се класира на седмо място на голямото международно състезание San Francisco Invitational и четвърта на националното първенство на САЩ. Година по-късно тя печели бронзов медал на националното първенство на САЩ. Не успях да намеря нейни съчетания от този период, но сред американските фенове Мила е запомнена със своето драматично съчетание на лента и "страстна топка" по блус.

По-късно Мила създава свой собствен клуб в щата Флорида. Американски журналисти я описват като "строга българска треньорка" и "Винс Ломбарди в бяла жилетка с качулка и червена лента в косата." Отбелязват, че нейните композиции са пълни с енергия, въпреки че възпитаничките на нейния клуб тренират само по 20 часа седмично.

Какво казва на малките гимнастички европейската шампионка Мила? "Глупавите грешки са недопустими". И споделя с американската преса, че художествената гимнастика е един от най-популярните спортове за жени в Европа. Отзвите на родителите, които са доверили своите дъщери на Мила, са повече от положителни: "Наистина чувстваме, че тя обича момичетата и им желае най-доброто", казват те и добавят: "Тя наистина носи в себе си нещо велико".

Не ни остава нищо друго, освен да завиждаме благородно на децата, които започват спортния си път при Мила. Тя ще ги научи не само на гимнастика, но и на смелост и целеустременост! Надявам се скоро да разкажа и за постиженията на момичета от нейния клуб. Но тази частица от блога е само за Мила Маринова, затова ето още едно незабравимо изпълнение, в което си личи, че никое предизвикателство не може да спре нейния устрем:



Искам също да помоля други луди фенове като мен да ми подскажат къде мога да намеря видео на изпълнение на Мила през периода 1999-2000, когато тя играе в САЩ. Спомням си, че съм гледала поне едно съчетание от този период, но сега не го откривам. Благодаря предварително!

Източници:

http://nicolemezheritsky.com/gymnast.cfm?GymnastID=48

http://jacksonville.com/news/metro/2009-03-12/story/gymnasts_get_in_rhythm_to_reach_their_goal