петък, февруари 17

Невяна лети в бъдещето, високо над най-възторжените очаквания

За първи път писах за Невяна Владинова през 2011-та. Тогава тя дори не беше част от националния отбор. Ето линк към първото споменаване на Невяна в блога, когато съм написала, че съчетанията й казват: "Аз съм различна, аз съм Невяна"


За тези години не съм спирала да вярвам, че Невяна е достойна наследница на златните ни момичета от 80-те и 90-те години. Минаха много изпитания, много състезания, много нови постижения.

Отначало пишех, че Невяна заслужава да е в националния. После, че залужава оценки над 17.5. След това се окрилих и писах, че мястото й е в първите 10, първите 8, първите 6 в света. Очаквах, че Невяна ще покаже оригинални, различни съчетания, че ще покаже отново най-красивото лице на българската школа.

Не очаквах обаче съчетанието с обръч, което Невяна показа днес в Москва. Това не е просто съчетание на световно ниво: то  самото е ново ниво в гимнастиката. Модерната, сложна, спираща дъх гимнастика, която обаче носи стария, неповторим български стил.
Казано съвсем направо: това съчетание е по-добро от съчетанията на сестрите Аверини и на Солдатова в момента. То е също по-добро от всички последни съчетания на отбора на Беларус и Украйна, които съм гледала през 2016-та и, засега, през 2017-та.

Такова съчетание за последен път игра преди цели 20 години изключителната Теодора Александрова.

Такова съчетание можеше да изиграе, но така и никога не изигра, най-силната българска гимнастичка преди Невяна: Симона Пейчева.

Такова съчетение никога не се и опита да играе Силвия Митева.

Невяна Владинова не е само на нивото на Теодора, на Силвия и на Симона. Сега тя вече има претенции не за топ 6, а за топ 3 в света през 2017-та. И ако продължава да играе това съчетание и другите си съчетания с този хъс, но с още по-голяма увереност, нищо, нито дори съдиййските машинации , няма да  може да спре Невяна по пътя й до следващия връх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар